Last van de zenuwen? Probeer deze vitamines

Vitamines zoals vitamine B zijn nuttig bij de behandeling van neuropathie, omdat ze een gezonde werking van het zenuwstelsel ondersteunen. Perifere neuropathie wordt soms bijvoorbeeld veroorzaakt door een vitamine B-tekort, niet te verwarren met vitamines voor de zenuwen bijvoorbeeld.

Vitamine B1, B6 en B12

Supplementen moeten daarom vitamine B1, B6 en B12 bevatten. U kunt ervoor kiezen deze apart te nemen in plaats van als B-complex. Benfotiamine is overigens net als vitamine B1, ook beter bekend als thiamine. Sommigen denken dat het de pijn- en ontstekingsniveaus verlaagt en cellulaire schade kan voorkomen.

Oorzaak vitamine B12 tekort

Een vitamine B12 tekort is een oorzaak van perifere neuropathie. Zonder behandeling kan het zelfs permanente zenuwbeschadiging veroorzaken zo wordt gezegd. Vitamine B6 kan ook helpen om de bedekking op zenuwuiteinden te behouden. Maar bovenal is het zeer belangrijk dat u niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid vitamine B6 per dag inneemt en denkt aan uw zenuwstelsel.

Symptomen zenuwbeschadiging

Dat klinkt als een simpel advies, maar onderzoek uit 2021 toonde aan dat het nemen van grotere hoeveelheden kan leiden tot zenuwbeschadiging en symptomen van neuropathie kan veroorzaken. Let hier dus goed op.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan B-vitamines

  • vlees, gevogelte en vis
  • zeevruchten
  • eieren
  • zuivelproducten
  • granen
  • groenten

Vitamines helpen bij pijn?

Een consultant gaf aan dat supplement met vitamine B het potentieel heeft om zenuwherstel te bevorderen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat vitamine B de regeneratie van zenuwweefsel zou kunnen versnellen en de zenuwfunctie kunnen verbeteren

Vitamines zouden ook nog nuttig kunnen zijn bij het verlichten van pijn en ontsteking.

Alfa-liponzuur

Van alfa-liponzuur is overigens aangetoond dat het een merkbaar effect heeft op de zenuwgeleiding en neuropathische pijn vermindert. Een kleinere studie wees uit dat alfa-liponzuur nuttig was bij de bescherming tegen oxidatieve schade bij mensen met diabetische neuropathie.

Vitamine B1 tekort

Tot slot nog een waarschuwing: als u een vitamine B1 tekort heeft als gevolg van overmatig alcoholgebruik (te diep in het glaasje gekeken is een bekende uitdrukking), dan kan alfa-liponzuur een toxisch effect hebben op uw systeem.